Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Συμβουλές

Οδηγήστε με ασφάλεια

Υπεύθυνη οδήγηση είναι το Α και το Ω της ασφαλής μετάβασης μας στους τόπους των διακοπών μας. Η λογική ότι σε μένα δεν πρόκειται να συμβεί ατύχημα αποτελεί κακό "οδηγό". Ολοι βγαίνοντας στην άσφαλτο είναι υποψήφιοι να εμπλακούν σε ατύχημα. Κατά συνέπεια επιβάλλεται να οδηγούμε πιο προσεκτικά και υπεύθυνα, ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα τροχαία ατυχήματα. Πως αποδεικνύεται η υπέυθυνη οδήγηση;-Με την παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς,-Με την τήρηση των σημάτων των δρόμων,-Με την τήρηση των ορίων ταχύτητας, και-Με την εφαρμογή των βασικών, απλών κανόνων της ασφαλούς οδήγησης, είναι σίγουρο ότι τα ατυχήματα θα περιοριστούν.Δεν πίνουμε όταν οδηγούμε –Δεν οδηγούμε όταν πίνουμεΕπίσης αποφεύγουμε το αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουμε σε κάθε περίπτωση, καθώς:-Ακόμη και ένα ποτηράκι αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την οδηγική μας ικανότητα, αφού μειώνει δραστικά το χρόνο αντίδρασης του οδηγού.Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον Κ.Ο.Κ:-Ένα και μόνο αλκοολούχο ποτό όπως ένα ποτήρι μπύρας (250 ml), ή ένα ποτήρι κρασί (100 ml), ή απεριτίφ (70 ml), ή ούζο (30 ml), ή ουίσκι, βότκα ή απεριτίφ κ.α ισοδυναμεί με ποσοστό αλκοόλ 0,2 χιλ για τους άνδρες και 0,3 χιλ για τις γυναίκες, όταν το επιτρεπτό όριο από τον ΚΟΚ είναι 0,25 χιλ/λίτρο εκπνεόμενου αέρα στην αναπνοή μας (ή 0,5 χιλ στο αίμα μας) !
6/08/09



Ταξίδι στο εξωτερικό
Χρήσιμες πληροφορίες για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο (είτε το δικό τους είτε να ενοικιάσουν) στις χώρες της Ευρώπης, δίνει η ΕΛΠΑ στην προσπάθεια διευκόλυνσης των οδηγών. Περισσότερες τουριστικές πληροφορίες για όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς αλλά και για τη χώρα μας, παρέχει το Τουριστικό Τμήμα της ΕΛΠΑ (τηλ: 901. 124-1600).



Τα έγγραφα που πρέπει να έχετε:



Διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου



Παρά το ότι έχουν καταργηθεί οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των περισσοτέρων κρατών της ΕΕ (συνθήκη Σένγκεν) χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου (υποχρεωτικά για να για να ταξιδέψετε στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο) που μπορεί να ζητηθούν για να αποδείξετε στοιχεία της ταυτότητάς σας.



Τα παιδιά πρέπει να έχουν δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα εκτός αν το όνομά τους είναι καταχωρημένο στο δικό σας διαβατήριο.-Καλό είναι επίσης να έχετε μαζί την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης (εκδίδεται από το φορέα ασφάλισή σας).



Θεωρήσεις/ VISAS:



Όταν ταξιδεύετε εντός της ΕΕ ως υπήκοος χώρας της ΕΕ, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας, δεν χρειάζεται θεώρηση. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες χώρες των οποίων οι υπήκοοι δεν χρειάζονται θεώρηση όταν επισκέπτονται χώρα της ΕΕ για μέγιστο διάστημα τριών μηνών. Μεταξύ αυτών των χωρών συγκαταλέγονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία (αλλά όχι η Τουρκία), η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.Περισσότερες πληροφορίες στο Τουριστικό Τμήμα της ΕΛΠΑ( τηλ: 901.124.1600) ή στην προξενική αρχή της χώρας που θέλετε να επισκεφθείτε.



Έγραφα οδηγού -αυτοκινήτου



Στις περισσότερες χώρες εκτός από την έγκυρη άδεια οδήγησης πρέπει να έχετε μαζί σας και την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.Η άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ, ισχύει στην ΕΕ. Στις περισσότερες χώρες δεν επιτρέπεται η οδήγηση σε άτομα κάτω των 18 και εάν είστε νεώτερος δεν θα μπορέσετε να οδηγήσετε σε αυτές τις χώρες ακόμη και εάν είστε κάτοχος έγκυρης άδειας οδήγησης από άλλη χώρα. Επίσης: Το όριο ηλικίας για ενοικίαση αυτοκινήτου, το 20ο έτος είναι συνήθως το κατώτατο όριο ηλικίας.



Οδική βοήθεια- Ασφάλεια αυτοκινήτου «Πράσινη κάρτα»



Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η ασφαλιστική σας εταιρεία σας παρέχει αυτόματα, χωρίς επιπλέον κόστος, την ελάχιστη κάλυψη αστικής ευθύνης που ορίζει η νομοθεσία. Αυτό ισχύει και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Εάν έχετε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στη χώρα σας ελέγξετε κατά πόσον η κάλυψη αυτή ισχύει και στις μετακινήσεις σας σε άλλες χώρες.



Οδική Βοήθεια- Κάλυψη σε περίπτωση βλάβης-ατυχήματος:



Οι συνδρομητές της ΕΛΠΑ που ταξιδεύουν στην Ευρώπη απολαμβάνουν πέραν της Οδικής Βοήθειας, προνομίων και ασφαλιστικών παροχών σε περίπτωση βλάβης ή σε ατύχημα, όπως:



1. Κάλυψη εξόδων μετακίνησης και διαμονής έως 3 ημέρες,



2. Επείγουσα Ιατρική βοήθεια και αερομεταφορά,



3. Δαπάνες ταξιδιού και παραμονής της οικογένειας,



4. Έξοδα επαναπατρισμού παθόντος και οικογένειας κ.ά



«ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ»:



Η «πράσινη κάρτα» της ασφάλειας δεν είναι απαραίτητη όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ. Χρησιμεύει όμως ως διεθνώς αναγνωρισμένη απόδειξη ασφάλειας και διευκολύνει στην περίπτωση ατυχήματος την απαίτηση αποζημίωσης. Εάν δεν έχετε μαζί σας ‘’πράσινη κάρτα’’, πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό ασφάλισής σας.Το σύστημα της ‘’πράσινης κάρτας’’ καλύπτει περισσότερες από 43 χώρες και το διαχειρίζεται στη χώρα μας ηΕνωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Από τον ασφαλιστή σας μπορείτε να ζητήσετε το Ευρωπαϊκό Έντυπο Δήλωσης Ατυχήματος, δηλαδή το τυποποιημένο έγγραφο σε πολλές γλώσσες, που σε περίπτωση ατυχήματος διευκολύνει τη «δήλωση επιτόπου» .



Στην ΕΕ έχουν θεσπιστεί νέοι κανόνες οι οποίοι εξασφαλίζουν γρήγορη αποζημίωση των οδηγών αυτοκινήτου, για ατυχήματα που υφίστανται σε οποιαδήποτε περιοχή της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν τη βελτίωση της πληροφόρησης, την απλούστευση των διαδικασιών και την ταχύτερη ικανοποίηση των απαιτήσεων, καθώς και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση καθυστέρησης των πληρωμών.Η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο έδαφος της ΕΕ, αλλά επίσης και σε ατυχήματα που συμβαίνουν σε τρίτη χώρα, μεταξύ δύο συμβαλλομένων μερών της ΕΕ, υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή έχει υιοθετήσει το σύστημα της ‘’πράσινης κάρτας’’ .



Σήμα εθνικότητας GR:



Μη λησμονήσετε να επικολλήστε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας το χαρακτηριστικό της χώρας μας –GR- σε περίπτωση που οι πινακίδες σας δεν είναι ευρωπαϊκού τύπου. Διαφορετικά κινδυνεύετε με επιβολή προστίμου. Tο σήμα GR μπορείτε να προμηθευτείτε από τα Γραφεία της ΕΛΠΑ σε όλη την Ελλάδα.



Στους δρόμους της Ευρώπης



Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε όταν οδηγείτε στην Ευρώπη:-ΖΩΝΕΣ: Σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωτική η χρήση ζώνης ασφαλείας τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω καθίσματα.-ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: Σε ορισμένες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες κα , έχουν προτεραιότητα στα οχήματα που έρχονται από δεξιά.-



ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση απαγορεύεται ρητά ή έμμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πενταπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων. Σε ορισμένες χώρες, είναι αποδεκτή η χρήση εξοπλισμού ανοικτής ακρόασης.



-ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΝΑΓΚΗΣ: Σε όλη την Ευρώπη, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι το 112 (από κινητό τηλέφωνο).-



ΑΛΚΟΟΛ: Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα κυμαίνεται από 0,2 έως 0,9 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος στις περισσότερες χώρες. Σε ορισμένες όμως χώρες απαγορεύεται εντελώς η ύπαρξη οινοπνεύματος στο αίμα κατά την οδήγηση.-Προσοχή: Η οδήγηση γίνεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Μάλτα.



Διόδια



Σε πολλές χώρες όπως στην Αυστρία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, υπάρχουν διόδια. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τους αυστριακούς αυτοκινητοδρόμους και τις οδούς «Α» πρέπει να τοποθετούν σε εμφανές σημείο του οχήματός το σήμα καταβολής διοδίων. Τα σήματα αυτά μπορείτε να τα αγοράσετε σε όλους τους μεγάλους μεθοριακούς σταθμούς στην Αυστρία και σε αρκετά πρατήρια καυσίμων. Στη Δημ. της Τσεχίας ισχύειπαρεμφερές σύστημα αυτοκόλλητης ετικέτας (επικολλάται στο παρμπρίζ).



Όρια ταχύτητας



Το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους είναι κατά 110, 120 ή 130 χλμ/ώρα και το όριο στις κατοικημένες περιοχές 50 ή 60 χλμ/ώρα. Κοιτάτε προσεκτικά τις πινακίδες για να είστε σίγουροι για το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας και για τους άλλους ειδικούς όρους που ισχύουν. Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν αναλυτικά τα ανώτατα όρια ταχύτητας που ισχύουν σήμερα . Σε ορισμένες χώρες τα όρια είναι χαμηλότερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές ή όταν πρόκειται για νέους οδηγούς.



6/08/09



Όσοι πίνουν γάλα, ζουν περισσότερο


Το γάλα προσθέτει χρόνια ζωής. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας βρετανών επιστημόνων, που διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν γάλα τακτικά, μειώνουν κατά 15% - 20% τις πιθανότητές τους να πεθάνουν από καρδιά, εγκεφαλικό, καρκίνο ή διαβήτη.Η έρευνα έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Ρίντινγκ, Κάρντιφ και Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Έλγουντ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of the American College of Nutrition".Επειδή ορισμένες φορές το γάλα έχει κατηγορηθεί ως ανθυγιεινή τροφή, η έρευνα μελέτησε κατά πόσον τα οφέλη του γάλακτος υπεραντισταθμίζουν τους όποιους κινδύνους από την κατανάλωσή του. Για πρώτη φορά μια επιστημονική μελέτη εκτίμησε σφαιρικά τα οφέλη και τους κινδύνους για την εμφάνιση μιας ασθένειας λόγω του γάλακτος.Η έρευνα αξιολόγησε τα στοιχεία από 324 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν την κατανάλωση γάλακτος. Το συμπέρασμα ήταν ότι τελικά η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα επιβίωσης, με άλλα λόγια αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης κάποιας χρόνιας ασθένειας, με εξαίρεση τον καρκίνο του προστάτη.








Συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα...




"Πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Η γεύση του νερού διώχνει την επιθυμία σας για τσιγάρο και κατά συνέπεια σας βοηθάει στον πόλεμο για να κόψετε το κάπνισμα.Να βουρτσίζετε συχνά και σχολαστικά τα δόντια σας. Ένα συνεχώς καθαρό στόμα σας βοηθάει αρκετά να κόψετε το κάπνισμα...Εάν φοβάστε πως όταν κόψετε το κάπνισμα θα πάρετε βάρος, αρχίστε την γυμναστική και προσπαθήστε να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας.Κάθε φορά που σας έρχεται η επιθυμία να καπνίσετε, σηκωθείτε αμέσως και κάντε κάτι. Βρείτε μια δραστηριότητα που θα σας κρατήσει απασχολημένους για τα επόμενα 5 λεπτά. Εάν το καταφέρετε τότε κατά κανόνα ο «κίνδυνος» να ενδώσετε στον πειρασμό έχει εξαφανιστεί. Αυτή η τακτική θα σας βοηθήσει ιδιαιτέρα να κόψετε το κάπνισμα.Έχετε στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας διάφορα φρούτα και καρότα ώστε όταν θέλετε να τσιμπολογήσετε κάτι, να βρίσκετε κάτι εύκολο και υγιεινό. Θα σας είναι αρκετά δύσκολο να κόψετε το κάπνισμα εάν δεν έχετε κάποιο υποκατάστατο! "

27 Ιουλίου 2009


Ιαματικές Πηγές



Η φύση εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, «χάρισε» στην Ελλάδα και πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές, ήδη, από τους αρχαίους χρόνους. Οι ιαματικοί φυσικοί πόροι είναι διάσπαρτοι στην ελληνική επικράτεια, ενώ τα νερά των συγκεκριμένων πηγών διαφέρουν από τα συνηθισμένα, είτε λόγω της υψηλής τους θερμοκρασίας είτε λόγω της παρουσίας σπάνιων δραστικών συστατικών.




Τα νερά αυτά χαρακτηρίζονται ως μεταλλικά εξαιτίας της θερμοκρασίας ή της γενικής τους χημικής σύστασης. Εκτός από τις ψυχρές μεταλλικές πηγές υπάρχουν και οι θερμοπηγές, με τις οποίες οικοδομήθηκε ένας κλάδος θεραπευτικής αγωγής, η ιαματική υδροθεραπεία (θερμαλισμός).Η γεωγραφική κατανομή των πηγών δεν είναι τυχαία, καθώς συνδέεται είτε με τεκτονικά γεγονότα, όπως, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις των πηγών του Καϊάφα, της Κυλλήνης και του Λαγκαδά, είτε με ηφαιστειακές δραστηριότητες όπως, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις των πηγών των Μεθάνων, της Μήλου, της Λέσβου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου.




Η υδροθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων, όπως είναι τα αρθριτικά και οι ρευματοπάθειες, και διακρίνεται σε δύο είδη: -την εσωτερική, η οποία περιλαμβάνει την ποσιθεραπεία (πόση ιαματικών νερών), εισπνοθεραπεία (εισπνοή των αερίων ή των σταγονιδίων των μεταλλικών νερών) και τις πλύσεις (στοματικές, ρινικές, γυναικολογικές) -την εξωτερική, η οποία περιλαμβάνει τα λουτρά, τις καταιωνίσεις (για ορισμένο χρόνο το σώμα δέχεται το θερμομεταλλικό νερό, που έρχεται με ψηλή ή χαμηλή πίεση) τιςυδρομαλάξεις (το σώμα δέχεται την πίεση του νερού), την υδροκινησιοθεραπεία (συνδυασμός λουτροθεραπείας και κινησιοθεραπείας, όσο το σώμα βρίσκεται στο νερό) και την πηλοθεραπεία (εφαρμογή πηλού, που έχει «ωριμάσει», σε σημεία του σώματος με διάφορες παθήσεις).Για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και γενικότερα, του τουρισμού υγείας, λειτουργούν ήδη δύο κέντρα θαλασσοθεραπείας στην Κρήτη, εφοδιασμένα με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. και είναι υπό κατασκευή άλλα δύο. Σε αυτήν την κατηγορία τουριστικής υποδομής περιλαμβάνονται, επίσης, τα 14 υδροθεραπευτήρια (ιδιοκτησίας Ε.Ο.Τ.), στα οποία εξυπηρετούνται ετησίως περί τα 100.000 άτομα, με 1.400.000 θεραπευτικές αγωγές (λούσεις, κλπ.) καθώς και δεκάδες άλλες ιαματικές πηγές που λειτουργούν από τοπικούς φορείς και προσφέρουν στουςεπισκέπτες σύγχρονες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.












Προσοχή
στις μεγάλες θερμοκρασίες

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έστειλε την παρακάτω επιστολή στα σωματεία μέλη του, που αφορά την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι. Θέμα: Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Συνάδελφοι, Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σας υπενθυμίζουμε τις οδηγίες για





α) την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου,





β) τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες,





γ) τις τεχνικές και οργανωτικές οδηγίες για τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στους χώρους εργασίας και





δ) τη διενέργεια τόσοπροληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας,





Συγκεκριμένα: Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (πχ σακχαρώδηςδιαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση.






Τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται από τους εργοδότες αφορούν σε μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στους χώρους εργασίας και σε παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτιρίων, σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας και στη διαμόρφωση του μικροκλίματος του εργασιακούχώρου.






Τα απαιτούμενα οργανωτικά μέτρα αφορούν κυρίως στη χορήγηση διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον χρόνο ανάπαυσης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα, την παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10ο –15ο C, τον προγραμματισμό των εργασιών και τη σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας. Ειδικότερα δε για τις υπαίθριες εργασίες προβλέπεταιεπιπλέον η χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, η κατασκευή στεγάστρων και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται στις ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.






Επισημαίνουμε περαιτέρω, τις ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν βάσει των οικείων ΣΣΕ , όπως:






α) τη διάταξη της Σ.Σ.Ε Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Κλάδων όλης της Χώρας, βάσει της οποίας οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στοντόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή,






Β) τη διάταξη της ΣΣΕ έτους 2008 για τους εξωτερικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν δίκυκλο (διανομείς – courier) σε επιχειρήσεις εκδόσεων και βιβλιοχαρτοπωλείων, βάσει της οποίας δεν θα απασχολούνται εκτός εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα (38ο C και άνω).






Σημαντικός, είναι ο ρόλος των αρμόδιων Τεχνικών Επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων εφαρμογήςτων μέτρων που κατατείνουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδίως στους πλέον επιβαρυμένους από τη θερμική άποψη, όπως πχ στους υπαίθριους χώρους ή όταν οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους (πχ. οικοδομές, οδικά ή άλλα έργα, αγροτικές εργασίες, ταχυμεταφορές με δίκυκλο κ.α), στους στεγασμένους με ειδική παραγωγική δραστηριότητα (πχ χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές εργασίες, υπαίθριες εργασίες κλπ), σε χειρωνακτικές εργασίες (πχ χειρωνακτικήδιακίνηση βαρέων φορτίων στις μεταφορές, οικοδομές κλπ).






Σας επισημαίνουμε ότι τα σωματεία ή/και οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας έχουν το δικαίωμα διαβούλευσης και υπογραφής συλλογικών συμφωνιών, με αντικείμενο την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.






























Αποτρέψτε τις πυρκαγιές















Βρισκόμαστε στο Καλοκαίρι, την πιο επικύνδινη εποχή, για την εκδήλωση πυρκαγιών, οι οποίες μπορούν να αποβούν άκρως καταστροφικές, τόσο για τις περιουσίες μας, όσο και για τις ανθρώπινες ζωές. Γι΄ αυτο καλό θα είναι να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα, όσον αφορά την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Αποτρέψτε την εκδήλωση πυρκαγιάς
Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους.
Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβασθείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες







Αν η πυρκαγιά πλησιάζει
Τι πρέπει να κάνετε έξω από το σπίτι σας
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους..
Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του.
Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.







Μετά την πυρκαγιά
Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.
Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.






Το ξύδι κάνει καλό!
Το κοινό ξύδι που χρησιμοποιούμε στη σαλάτα μας εκτός από καλό στην υγεία, βοηθά και στην καταπολέμηση της συσσώρευσης του λίπους και στη μείωση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από την Ιαπωνία. Σχετικές μελέτες έγιναν σε ποντίκια στο εργαστήριο που έκαναν διατροφή με πολλά λίπη και στη συνέχεια πήραν οξικό οξύ, τα οποία στην πορεία εμφάνισαν μέχρι και 10% λιγότερο λίπος σε σχέση με τα υπόλοιπα ποντίκια.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ξύδι έχει θεωρηθεί παραδοσιακό φάρμακο από τη λαϊκή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και για διάφορες παθήσεις. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι το οξικό οξύ, το κύριο συστατικό του ξυδιού, πιθανότατα συμβάλλει στην καταπολέμηση της πίεσης του αίματος, στη μείωση της ποσότητας του σακχάρου στο αίμα και στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης λίπους.
Επιπλέον εκτιμούν ότι το οξικό οξύ (άρα και το ξύδι) έχει ευεργετικά αποτελέσματα, επειδή ενεργοποιεί ορισμένα γονίδια, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν κάποιες πρωτεΐνες, που διασπούν τα λίπη, εμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευση λίπους και πάχους στο σώμα.
Περαιτέρω πάντως έρευνες σε ανθρώπους θα χρειαστούν για να επιβεβαιώσουν την ωφέλεια του ξυδιού.
Η έρευνα έγινε υπό τον ερευνητή Τόμου Κόντο και πρόκειται να παρουσιαστεί στο περιοδικό "Journal Agricultural and Food Chemistry" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ












Προσοχή στις βουτιές!!
Έφτασε το Καλοκαιράκι και ήδη οι πρώτοι καύσωνες άρχισαν να μας ταλαιπωρούν!! Και μην πει κανείς όχι, γιατί το θερμόμετρο χθες άγγιξε την κορυφή. Και μιας και το μυαλό όλων μας είναι στις δροσερές βουτιές, στην θάλασσα, ας έχουμε υπ΄ όψη μας κάποιες συμβουλές΄που σίγουρα θα μας φανούν χρήσιμες!!!
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ
- Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι.
Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
- Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.
- Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν΄ αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.
- Έχεις πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.
- Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού,
ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
- Μην σπρώχνεις και μην βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.
- Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα
είναι μολυσμένη.
- Μην κολυμπάς όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή
ισχυρά ρεύματα.
- Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου
κολυμβητή.
- Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.
- Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από
πού φυσάει ο άνεμος . Στρέψε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και
προσπάθησε , ΑΠΛΑ να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
- Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.
- Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια
θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.
- Έπαθες ‘κράμπα’; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που ‘πιάστηκε’ και με
αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.
- Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται
τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.
- Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.
- Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; ΒΓΕΣ γρήγορα έξω απ΄ το νερό
. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ
επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος
κίνδυνος.
- Αντιλήφθηκες κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα
αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί.
• Κάλεσε για βοήθεια.
• Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι ήδη κοντά του, ΕΧΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ότι
μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ αν πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα.








ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ








- Ποτέ μην αφήνεις το παιδί σου χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.
- Μη θεωρείς ότι μπρατσάκια, φουσκωτές κουλούρες κ.λ.π. υποκαθιστούν την υποχρέωσή
σου να επιβλέπεις το παιδί σου.
- Δίδαξε το παιδί σου ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.
- Να παίζεις μαζί με το παιδί σου στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό. - Φοβάται το παιδί σου να μπει στο νερό; Μην το ΑΝΑΓΚΑΖΕΙΣ!
- Χρησιμοποίησε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν το παιδί σου δεν ξέρει καλό
κολύμπι.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ:
􀂙 Εάν ο αέρας παρασύρει την μπάλα ενός παιδιού στα βαθιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εκείνο μπορεί να επιχειρήσει να την πιάσει;
􀂙 Αρκετά παιδιά μπαίνουν στη θάλασσα ακόμα και εάν έχουν φάει;
To ξέρεις ότι απ’ αυτό το παιδί σου μπορεί να κάνει εμετό καθώς κολυμπάει και, στην
προσπάθειά του ν’ αναπνεύσει να κινδυνεύσει να πνιγεί ακόμα ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΥ
ΤΟΝ ΕΜΕΤΟ;
􀂙 Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που
χρειάζεσαι να απαντήσεις στο τηλέφωνο;
􀂙 Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από μια ίντσα νερό;
􀂙 Στο παιδί στο οποίο εγκαίρως έγινε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, έχει 5πλάσια
πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές μετά από έναν παρ’ ολίγο πνιγμό;
ΘΑ ΣΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΟΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ
ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ;








􀂾 Βγάλε αμέσως το παιδί από το νερό.
􀂾 Αν το παιδί δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, τύλιξέ το με μια πετσέτα. Πήγαινε
αμέσως στον ιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμη και αν το παιδί απλά βυθίστηκε μέσα
στο νερό.
ΕΧΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ, ότι οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα.
􀂾 Αν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του:
􀂉 Έλεγξε αν έχει τίποτα στο στόμα του και αφαίρεσέ του το.
􀂉 Τύλιξε το παιδί με μια πετσέτα και γύρισέ το στο πλάι.
􀂉 Τράβηξε το κεφάλι προς τα πίσω και ανύψωσε την κάτω σιαγόνα ούτως
ώστε οι ρίζες της γλώσσας να μην εμποδίσουν τη δίοδο του αέρα.
􀂉 Κάλεσε το 166.
ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΘΥΜΗΣΟΥ:
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ.
Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη σε παιδιά και βρέφη.
􀂉 Τεχνητή αναπνοή (φιλί της ζωής), 20 εμφυσήσεις ανά λεπτό.
Μετά τις πρώτες 4 εμφυσήσεις, ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς.
􀂉 Εξωτερικές μαλάξεις, 100 ανά λεπτό μέχρι να υποχωρήσει το στέρνο κατά
3,5 εκατοστά σε κάθε συμπίεση.
2 αναπνοές (φιλί της ζωής) σε κάθε 15 συμπιέσεις.
Προκειμένου για βρέφη, η συμπίεση του θώρακα να γίνεται με δύο δάχτυλα και, το
στέρνο πρέπει να υποχωρήσει κατά 1,5 - 2,5 εκατοστά.






11 Ιουνίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: