Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Ειδήσεις Αύγουστος

Για τη στέγη του ΕΚΑΒ Μοιρών

Σε διαδικασία έγκρισης βρίσκεται η δημιουργία μιας ανεξάρτητης, πλήρους και σύγχρονης κτιριακής υποδομής για τον υποσταθμό του ΕΚΑΒ Μεσαράς., Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Βουλευτής είχε πρόσφατα παραδώσει, κατόπιν συνεργασίας με τις τοπικές Δημοτικές Αρχές, στα χέρια του αρμοδίου Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, τη μελέτη για την κατασκευή κτιρίου του ΕΚΑΒ στο Δήμο Μοιρών. Σε συνεννόηση και με την Διοίκηση του ΕΚΑΒ, αναμένεται σύντομα η σχετική έγκριση για τη δημιουργία κτιριακών υποδομών του ΕΚΑΒ Μεσσαράς σύγχρονων προδιαγραφών, που θα καλύπτουν στο ακέραιο τις ανάγκες του νέου Υποσταθμού και θα ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις παροχής ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες της Μεσσαράς.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΒ Μεσσαράς εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας στις 11 Ιουλίου 2007 και σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του υποσταθμού στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, η στελέχωσή του με επιπλέον προσωπικό, ενώ καλύφθηκαν και οι βασικές λειτουργικές, υλικοτεχνικές και διοικητικές ανάγκες του. Σημειώνεται ότι ο υποσταθμός του ΕΚΑΒ στην πόλη των Μοιρών εξυπηρετεί όλο το νότιο τμήμα του ν. Ηρακλείου, το οποίο καλύπτει μια γεωγραφική έκταση άνω των 1.500.000 στρεμμάτων, πολλούς Δήμους και 65.000 περίπου κατοίκους, χωρίς να υπολογίζεται ο υπερδιπλασιασμός των κατοίκων κατά τη θερινή περίοδο. Η Μονάδα έχει σώσει έως σήμερα πολλές ζωές.
21/08/09


Φεστιβάλ Παιδιού στο Τυμπάκι
Δροσερές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι λιλιπούτειοι δημότες, αλλά και οι μικροί επισκέπτες, που θα συμμετέχουν στο τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Φεστιβάλ Παιδιού» που διοργανώνει ο Δήμος Τυμπακίου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 28,29 και 30 Αυγούστου στο Τυμπάκι και θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 28 του μήνα στις 7 το απόγευμα, με βράβευση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου που αρίστευσαν τη σχολική χρονιά που πέρασε.
Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί από το Δήμαρχο Τυμπακίου κ. Αντώνη Χαραλαμπάκη, ενώ θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με νέους καλλιτέχνες της περιοχής, καθώς και με χορευτική εκδήλωση με παιδιά 6-16 ετών. Την επόμενη μέρα το Σάββατο 29 Αυγούστου στο χώρο των εκδηλώσεων (Πλατεία Τυμπακίου) θα λειτουργήσει εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, Έκθεση ζωγραφικής, χειροτεχνίας ενώ μουσική χορωδία από τα παιδιά που παρακολούθησαν τα θερινά μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου Τυμπακίου θα πλαισιώσει τις εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και παιδικό παζάρι από τα παιδιά του Δήμου με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η βραδιά περιλαμβάνει επίσης τη θεατρική παράσταση «Ο γάτος που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει» η οποία θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ. Την Τρίτη μέρα των εκδηλώσεων την Κυριακή 30 Αυγούστου μικροί και μεγάλοι καλούνται να συμμετέχουν σε μια βόλτα με ποδήλατα που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα από την Πλατεία του Τυμπακίου, όπου θα είναι και ο τερματισμός μετά από την πορεία προς τον Κόκκινο Πύργο. Το Φεστιβάλ Παιδιού στο Τυμπάκι θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ της Κυριακής με κλόουν και άλλα παιχνίδια. Να σημειωθεί ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί στο χώρο των εκδηλώσεων έκθεση βιβλίου για παιδιά και γονείς.
21/08/09


Μόνο στην Ελλάδα
Θυμάστε το παιχνιδάκι που παίζαμε μικροί «Δεν περνάς κυρά Μαρία δεν περνάς περνάς…»;. Αυτό θυμούνται και οι οδηγοί όταν βρεθούν μπροστά στην παρακάτω σήμανση σε έργα που εκτελούνται στην περιοχή του Εσταυρωμένου δίπλα από την Εθνική .. Τώρα περνά ή δεν περνά; Ότι κι αν κάνει κανείς – σύμφωνα με τις ταμπέλες- νόμιμο είναι… Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν… Και δε λέει κανείς να μη γίνουν τα έργα ή να μην τοποθετηθεί σήμανση… Αλλά ας βρεθεί ένας χριστιανός να σκεπάσει ένα από τα δύο σήματα, ώστε να μη γινόμαστε τουλάχιστον διεθνώς ρεζίλι.. Γιατί ως Έλληνες λίγο που ίδρωσε τ΄ αυτί μας για τις ταμπέλες ε; Αλλά οι τουρίστες που περνούν από κει σίγουρα θα το χουν αποθανατίσει και θα το δούμε αναρτημένο σε καμιά ιστοσελίδα… Να το θυμηθείτε…
20/08/09



Φυλλάδιο από τη ΝΑΗ Χωρίς πανικό και με 9 απλά βήματα, μπορεί κανείς να προστατευθεί από τη νέα γρίπη, σύμφωνα με το νέο φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, το οποίο ενημερώνει συνοπτικά, αλλά αποτελεσματικά το κοινό για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προστατευτεί από τον ιό. Η δημιουργία του φυλλαδίου εντάσσεται στις οδηγίες που είχε δώσει η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, έπειτα από την πρόσφατη σύσκεψή της με υπηρεσιακούς παράγοντες από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, για το τοπικό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της γρίπης. «Εννέα απλά βήματα», όπως είναι ο τίτλος του φυλλαδίου αρκούν για την προστασία από την προσβολή του ιού, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση της πανδημίας.
Μέσα από το έντυπο οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα πρώτα συμπτώματα του ιού και να ακολουθήσουν τις οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξής τους. Το πληροφοριακό υλικό της Νομαρχίας Ηρακλείου θα διατίθεται από διάφορες υπηρεσίες του Νομού, ενώ οι πολίτες μπορούν παράλληλα να το προμηθεύονται και από το Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου στην πλατεία Ελευθερίας. Τέλος, όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Νομαρχίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.nah.gr/ όπου μπορούν να διαβάσουν το έντυπο, κάνοντας κλικ στο banner «9 απλά βήματα» που βρίσκεται στο δεξί μέρος της αρχικής σελίδας.

20/08/09



Κοντά
Στο φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην Μινωική και τον Ηρόδοτος που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 11 Αυγούστου στο γήπεδο του Πανεπιστημίου, παραβρέθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. Έπειτα από πρόσκληση της Διοικήσεως της ομάδας της Μινωικής, ο κ. Αυγενάκης βρέθηκε με μεγάλη του χαρά κοντά στο κόσμο του ποδοσφαίρου, ανάμεσα σε αρκετούς φιλάθλους, μέλη διοικήσεων και φίλων δίνοντας με αυτό τον τρόπο το παρών και τη στήριξή του στο φίλαθλο πνεύμα, ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στην νέα αγωνιστική του τοπικού και περιφερειακού πρωταθλήματος του Ηρακλείου.

Νέα κινητή μονάδα

Ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της προσφοράς υπηρεσιών υγείας στην ύπαιθρο του Νομού Ηρακλείου, κάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με τη δημιουργία μιας ακόμα κινητής μονάδας, μετά το Μαστογράφο, ο οποίος τόσα πολλά έχει προσφέρει στον ένα χρόνο λειτουργίας του. Χθες η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη Ηλιάκη, υπέγραψε στο Νομαρχιακό Μέγαρο, τη σύμβαση για τη δημιουργία κινητής μονάδας Οδοντιατρικής. Να σημειωθεί ότι η κινητή μονάδα Οδοντιατρικής, πρόκειται να επισκέπτεται όπως και ο Μαστογράφος τους Δήμους του Νομού για εξετάσεις οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στα σχολεία και στους μαθητές.
20/08/09




Μαγειρέματα στο Πετροκεφάλι
Στο Πάρκο "Εμμ. Μαρκάκης", του χωριού σήμερα Δευτέρα 17 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, περιμένουν οι πετροκεφαλιανοί τους επισκέπτες που θα σπεύσουν να απολαύσουν την "χορταστική" εκδήλωση του Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Μοιρών, παραδοσιακά μαγειρέματα.Άντρες και γυναίκες του Πετροκεφαλίου - της ιδιαίτερης πατρίδας και της Νομάρχου Ηρακλείου κ. Βαγγελιώς Σχοιναράκη Ηλικάκη- ετοιμάζουν νοστιμιές βγαλμένες απο την παράδοση σε μια εκδήλωση που κάθε χρόνο σημειώνει μεγάλη επιτυχία και πραγματοποιείται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετροκεφαλίου.
17/08/09


Σε διαδικασία έγκρισης
Σε διαδικασία έγκρισης βρίσκεται η δημιουργία μιας ανεξάρτητης, πλήρους και σύγχρονης κτιριακής υποδομής για τον υποσταθμό του ΕΚΑΒ Μεσσαράς. Στο πλαίσιο αυτό και για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει αναπτύξει στενή συνεργασία τόσο με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, όσο και με τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο του ΔΣ, κ. Ν. Παπαευσταθίου, και τον Αντιπρόεδρο, κ. Σ. Λεύκοβιτς.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Βουλευτής είχε πρόσφατα παραδώσει, κατόπιν συνεργασίας με τις τοπικές Δημοτικές Αρχές, στα χέρια του αρμοδίου Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, τη μελέτη για την κατασκευή κτιρίου του ΕΚΑΒ στο Δήμο Μοιρών. Σε συνεννόηση και με την Διοίκηση του ΕΚΑΒ, αναμένεται σύντομα η σχετική έγκριση για τη δημιουργία κτιριακών υποδομών του ΕΚΑΒ Μεσσαράς σύγχρονων προδιαγραφών, που θα καλύπτουν στο ακέραιο τις ανάγκες του νέου Υποσταθμού και θα ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις παροχής ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες της Μεσσαράς.
17/08/08




Ένταξη
Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) του Υπουργείου Υγείας που θα πραγματοποιηθεί στη νέα μονάδα του στο Ηράκλειο, ότι μπορούν να προσέρχονται για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων αυτοπροσώπως με την ταυτότητά τους, στο Περιφερειακό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στην οδό Σμύρνης 26 στο Ηράκλειο τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα-Παρασκευή) από 10π.μ.-12μ. .
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν απ΄ευθείας με τις αρμόδιες υπαλλήλους κ. Σαραντή και κ. Αλεβιζάκη στα τηλέφωνα 2813 404450 και 2813 404435.
17/08/09
Πάμε διακοπές. θα είμαστε σύντομα ξανά κοντά σας!!!!!
11/08/09
Ο Θ. Μικρούτσικος στη Φαιστό
Δίπλα και εκτός του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού, σε μια μαγευτική ατμόσφαιρα, ο Δήμος Τυμπακίου σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου – ΝΟ.ΠΕ.Η, διοργανώνει συναυλία με το μουσικοσινθέτη Θάνο Μικρούτσικο την Πέμπτη 13 Αυγούστου. Νότες και μουσικές που αναμένεται να ταξιδέψουν το κοινό, και να σκορπίσουν νότες δροσιάς στην καρδιά του τελευταίου μήνα του Καλοκαιριού, στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
10/08/09
Με το βλέμμα στη Βαλκανική
Συνεχίζοντας την προσπάθεια εξωστρέφειας των μελών του και διεύρυνσης της εξαγωγικής τους δραστηριότητας στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου - μέλος του Enterprise Europe Network - συμμετάσχει στην έκθεση «INTERNATIONAL TECHNICAL FAIR – AUTUMN FAIR», που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 3 Οκτωβρίου 2009.
Να σημειωθεί ότι η έκθεση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επενδυτών και επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο και περιλαμβάνει τους τομείς διαχείρισης νερού και τεχνολογίας, μεταφορών, τεχνολογικών, μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εξοπλισμών και τεχνολογιών, δομικών μηχανημάτων, οικολογίας, καθώς και σαλόνι αυτοκινήτου.
Κάλεσμα
Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Επιμελητηρίου, όσοι επιχειρηματίες ανήκουν στους παραπάνω κλάδους και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην Έκθεση της Βουλγαρίας, θα πρέπει να αποστείλουν στο Επιμελητήριο έντυπο υλικό με πληροφορίες για την επιχείρηση τους στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να φιλοξενηθεί στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.
Η παραλαβή του υλικού θα γίνει από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου 2009, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης και Στήριξης των Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, υπεύθυνη κ. Μαρία Πετράκη, τηλ.2810 247033 – email:petraki@ebeh.gr.
10/08/09
Προτάσεις όλο γεύση…
Με επιτυχία αναμένεται να διεξαχθεί και φέτος για δεύτερη χρονιά ο Διαγωνισμός Παραδοσιακής Κρητικής Κουζίνας στο Δήμο Τυμπακίου, αφού όπως φαίνεται έχει εξασφαλιστεί η σωστή συνταγή.
Με τη βραβευμένη Σεφ Ντίνα Νικολάου, γνωστή από τη συμμετοχή της στον «Πρωινό καφέ», και «μαγείρισσα» από φέτος στην πρωινή ζώνη του STAR στην παρουσίαση, με γευσιγνωσία κρασιών από το Κτήμα Ζαχαριουδάκη και με δημιουργίες των συμμετεχόντων, δεν μπορεί παρά οι διοργανωτές να περιμένουν τα καλύτερα για το Διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Περίπτερο ΑΚΤΗ στον Κόκκινο Πύργο .
Φαγητά και γλυκά, των διαγωνιζομένων θα δοκιμάσουν γνωστοί σεφ, ώστε να βγουν οι νικητές σε τρεις κατηγορίες. Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι ανοιχτή για όλους, ενώ η κριτική επιτροπή από γνωστούς σεφ, θα δοκιμάσουν τις σπεσιαλιτέ των διαγωνιζομένων βραβεύοντας τα τρία καλύτερα πιάτα τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται και από τη συνταγή γραμμένη.

Τρεις κατηγορίες
Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό μπορούν να προμηθεύονται το ειδικό έντυπο από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Τυμπακίου, ενώ τη συμμετοχή τους μπορούν να τη δηλώσουν μέχρι 4/9/2009. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να πάρει κανείς στα τηλέφωνα 2892 3 40438 και 40400.
Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε τρεις κατηγορίες και συγκεκριμένα:
1) Ορεκτικά (πίτες, ντολμαδάκια, ασκορδουλάκοι, κουκιά, αγκινάρες
κτλ).
2) Κυρίως πιάτο (χοχλιοί, κουνέλι, κότα, αρνί, χοιρινό, θαλασσινά
κτλ).
3) Επιδόρπιο (καλιτσούνια, ξεροτήγανα, τζουλαμάς, μουσταλευριά,
γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού κτλ).Στους νικητές θα απονεμηθεί έπαινος και βραβείο για τη συμμετοχή τους.
Γευσιγνωσία κρασιώνΚατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού Παραδοσιακής Κρητικής Κουζίνας, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο γευσιγνωσίας κρασιών από το "Κτήμα Ζαχαριουδάκη".Εκπρόσωπος του Κτήματος, η οινολόγος Άννα Άγα, θα ενημερώσει το κοινό για τις ποικιλίες σταφυλιών και κρασιά που παράγονται από αυτές, τις βασικές αρχές για την απόλαυση του κρασιού (θερμοκρασία σερβιρίσματος, κατάλληλο ποτήρι για κάθε κρασί, τρόπος φύλαξης κρασιού κα), την αρμονία κρασιού και φαγητού, καθώς και την περιγραφή μιας γευστικής δοκιμής βήμα-βήμα.
10/08/09
Νερό από το Φράγμα
Νερό από το Φράγμα Φανερωμένης, ζητούν με αίτημά τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας τα Δημοτικά Διαμερίσματα Γαλιάς και Σκουρβούλων του Δήμου Μοιρών, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας και βλέπουν το νερό του Φράγματος να καταλήγει στο ποτάμι και στη θάλασσα. Όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφεται από τους προέδρους των δύο ΔΔ, θα πρέπει να προωθηθεί το αίτημα για άμεση υλοποίηση του έργου ( κατασκευή αγωγού σύνδεσης φράγματος με τα δίκτυα άρδευσης) στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Κρήτης.
«Από ότι έχουμε πληροφορηθεί η κατασκευή του κεντρικού αγωγού θα καθυστερήσει και βλέπουμ το φράγμα να είναι γεμάτο και οι περιουσίες μας να μένουν απότιστες.
Και θα θέλαμε να δοθεί προτεραιότητα στην σύνδεση του αντλιοστασίου Σκουρβούλων Γαλιάς, αφού όλα σχεδόν είναι έτοιμα και μένει μόνο η σύνδεση του αντλιοστασίου με το Φράγμα. Η απόσταση αντλιοστασίου με το Φράγμα είναι περίπου 200 μέτρα και η σύνδεση μπορεί να γίνει με χαλυφβδσωλήνα Φ 1200.
Η προτεραιότητα αυτή θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθότι οι περιοχές μας είναι από τις πιο παραγωγικές και πιο άνυνδρες περιοχές στο Δήμο.
Επειδή είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθείτε στην έκλυσή μας τόσο για την προώθηση του αιτήματος μας στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, όσο και για την υλοποίηση του εκ μέρους της υπηρεσίας αυτής, σας ευχαριστούμε» αναφέρουν οι προέδροι.
10/08/09


Nα φύγει η κεραία από το Τυμπάκι
Μετά από τα επανειλημμένα αιτήματα του Δήμου Τυμπακίου για την επαναλειτουργεί του υποκαταστήματος του ΟΤΕ στο Τυμπάκι για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής και την απόφαση του ΟΤΕ για την κατάργησή του, έφτασε στο Δήμο και η περιβαλλοντική έκθεση για την κεραία της COSMOTE που βρίσκεται στην καρδιά του Τυμπακίου, για τη οποία ζητήθηκε η έκφραση άποψης από το ΔΣ.
Και μπορεί ο φάκελος που συνόδευε την Περιβαλλοντική Έκθεση να ήταν πλήρης, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μη λάβει υπόψη του, το γεγονός ότι η κεραία είναι εγκατεστημένη πάνω από τα κεφάλια των Τυμπακιανών, καθώς και τις εγκυκλίους των αρμόδιων υπουργείων, που ορίζουν ρητά και κατηγορηματικά, ότι οι κεραίες δεν πρέπει να εγκαθίστανται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Έτσι όπως αποφασίστηκε η κεραία θα πρέπει να απομακρυνθεί από το κτήριο που στεγάζεται μέχρι σήμερα και το οποίο βρίσκεται στη κεντρική οδό της έδρας του Δήμου.
Μάλιστα σε επιστολή του Δήμου προς τον ΟΤΕ επισημαίνεται ότι αν η κεραία δεν απομακρυνθεί εντός 30 ημερών, τότε ο Δήμος θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να προασπιστεί η υγεία των δημοτών.
10/08/09


Ενισχύσεις για αγρότες
Ενισχύσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον αγροτικό χώρο, δίνει ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον. Οι διαδικασίες, σύμφωνα με το Υπουργείο δρομολογούνται με ταχύτατους ρυθμούς από αύριο Δευτέρα 10 Αυγούστου. Οι επενδύσεις αυτές ενισχύονται μέχρι του 50% του συνολικού επιλέξιμου κόστους της επένδυσης ενώ για όλα τα νησιά του Αιγαίου, (πλην Εύβοιας και Κρήτης) το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται μέχρι 65%. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω πολύ σημαντικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο. Ως ημερομηνία έναρξης κατάθεσης φακέλων ορίζεται η 25η Αυγούστου 2009 και ημερομηνία λήξης η ημερομηνία εξάντλησης των διαθεσίμων πιστώσεων του μέτρου.
9/08/09


Στοπ...... στο πρόγραμμα
Ανέβηκαν οι θερμοκρασίες, πήραν φωτιά τα κλιματιστικά, πήρε φωτιά και το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την απόσυρση των κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας και η επιδότηση για νέες συσκευές, με αποτέλεσμα να έχει ξεπεραστεί κατά πολύ- όπως αναφέρει το Υπουργείο- ο αρχικός προϋπολογισμός της δαπάνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη ζήτηση εκτόξευσε στα ύψη τον προϋπολογισμό αυτό, από τα 15 εκατομμύρια που είχε αποφασιστεί να διατεθούν για το πρόγραμμα στα 40. Αποτέλεσμα είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος στις 22 Αυγούστου και όχι το Δεκέμβριο, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
9/08/09


Στο Τραχείλι
66 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα των Βοριζίων στις 26 Αυγούστου του 1943 και ο δήμος Ζαρού τιμά τους αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Την επόμενη Κυριακή, 16 Αυγούστου , θα πραγματοποιηθεί όπως και κάθε χρόνο θεία λειτουργία στο Τραχείλι, ενώ θα ακολουθήσει έπαρση της σημαίας, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών καθώς και κατάθεση στεφάνων. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας πρόκειται να εκφωνήσει η φιλόλογος Σοφία Φραγκιαδάκη του Κωνσταντίνου. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με δεξίωση που θα γίνει στη θέση Βρυσίδα του χωριού.
9/08/09

Στα ελληνικά
Στα ελληνικά και όχι με ξενόγλωσσες λέξεις, θα πρέπει πλέον να γίνεται η αναγραφή των επιγραφών των καταστημάτων, σύμφωνα με έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν φτάσει στους Δήμους.
Ήδη ο Δήμος Μοιρών εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι σχετικά με τα έγγραφα του Υπουργείου, γνωστοποιείται στους καταστηματάρχες ότι η αναγραφή επιγραφών με τις οποίες προσδιορίζεται η θέση, η διεύθυνση, η ιδιότητας, η επαγγελματική δραστηριότητα, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά στην Ελληνική γλώσσα.
Παράλληλα και προαιρετικά μπορεί τα ανωτέρω να αναγράφονται και με ξενόγλωσσες λέξεις υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι με μικρότερα γράμματα.
9/08/09

Παρέμβαση ΔΟΕ
Την άμεση παρέμβαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας προς το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα και να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στους πίνακες αναπληρωτών των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων, που πήραν πτυχίο στο διάστημα του καλοκαιριού, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Δημήτρη Μπράτη ο μεσαρίτης αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Ζαχαρίας Καψαλάκης. Όπως αναφέρει ο κ. Καψαλάκης «η καθυστέρηση αυτή του Υπουργείου δημιουργεί αναστάτωση στο χώρο των νέων συναδέλφων, καθώς είναι γνωστό ότι η μείωση των διορισμών ενσπείρει ανησυχίες.
Ανησυχία όμως επικρατεί και στον εκπαιδευτικό κόσμο του νησιού μας και όχι μόνο, καθώς η Κρήτη θα χρειαστεί 1200 και πλέον εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που είναι «εντελώς απαραίτητοι», προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.
Ακόμη θα πρέπει να καταλάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι ο Σεπτέμβρης θα πρέπει να μας βρει καθ’ όλα έτοιμους για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και όχι να αυτοσχεδιάζουμε με την έναρξη των μαθημάτων.
Εκπτώσεις στη δημόσια εκπαίδευση δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνουν».
8/08/09


Διαμαρτυρία βιοκαλλιεργητών
Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος (ΟΕΒΕ) σχετικά με τα επιδοτούμενα προγράμματα για τη βιολογική παραγωγή, φέρνει στη βουλή με ερώτησή του προς το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Μανόλης Στρατάκης. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία επικρίνει την απόφαση για προκήρυξη του Μέτρου 1.3.2., που αφορά το πολύ σοβαρό ζήτημα της ποιότητας των τροφίμων, μέσα στον Αύγουστο, με προθεσμία μόλις 30 ημερών, γι' αυτό και κρίνει απαραίτητη την παράταση του Μέτρου τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Επίσης, η προβλεπόμενη δαπάνη των 10 εκατ. ευρώ θεωρείται ανεπαρκής και το Μέτρο δεν θα αποφέρει τααναμενόμενα αποτελέσματα στο θέμα της παραγωγής προϊόντων ποιότητας, από τη στιγμή άλλωστε που μόνο 5 εκατομμύρια κατευθύνονται στη βιολογική παραγωγή, γι' αυτό το λόγο απαιτείται και αύξηση του σχετικού ποσού.Παράλληλα, η Ομοσπονδία των Βιοκαλλιεργητών ζητά να προκηρυχθούν το συντομότερο δυνατό τα προγράμματα για τους νέους βιοκαλλιεργητές (μέτρο 2.1.4) και την προβολή και προώθηση βιολογικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά (μέτρο 1.3.3).
8/08/09




Στο Τυμπάκι
Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου θα συνεχίσει να βρίσκεται στην περιοχή της Μεσαράς και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τυμπακίου από 10/08/2009 έως 14/08/2009. Η Μονάδα θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00π.μ. μέχρι τη 1:00μ.μ.
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Περιφερειακό Ιατρείο Τυμπακίου, στο τηλέφωνο 2892051219, και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου στην κ. Μαρία Κοκκίνη, στο τηλέφωνο 2813410792.
8/8/09


Πολιτιστικός Αύγουστος στο Πετροκεφάλι
Συνεχίζεται με επιτυχία ο Πολιτιστικός Αύγουστος στο Πετροκεφάλι. Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, είναι αφιερωμένες στο θρυλικό ΞΩΠΑΤΕΡΑ τον πρωταγωνιστή των ματωμένων απελευθερωτικών χρόνων της Κρήτης.
Να σημειωθεί ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετροκεφαλίου εμπνευστής και οργανωτής των εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τη ΝΑΗ, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται.
Στα πλαίσια των Εκδηλώσεων σήμερα Παρασκευή, ο Μάνος Παπαδάκης θα διασκεδάσει το κοινό στις 9 το βράδυ στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Πετροκεφαλίου.
Την Κυριακή 9 Αυγούστου και ώρα 9 στο πάρκο «Εμμ.Μαρκάκη» θα πραγματοποιηθεί ομιλία του δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη με θέμα «Τι καρτερείς στον πύργο σου κλεισμένος Ξωπατέρα..», ενώ την Τετάρτη 12 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του ΔΣ, η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου ανεβάζει την θεατρική παράσταση «Ο Πατούχας».
Και βέβαια όπως και κάθε χρόνο από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πετροκεφαλίου δεν θα λείψουν τα παραδοσιακά μαγειρέματα τα οποία έχουν γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια στο ΔΔ του Δήμου Μοιρών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Αυγούστου στις εννιά το βράδυ στο πάρκο «Εμμ. Μαρκάκης».
7/08/09

Κατάσχεση ακατάλληλων ψαριών
Στην κατάσχεση 7 τόνων κατεψυγμένων αλιευμάτων ακατάλληλων για κατανάλωση προχώρησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Πρόκειται συγκεκριμένα για φαγκριά, λυθρίνια, μπαρμπούνια, σκορπίδια, μπαλάδες, σφυρίδες και κιβώτια mixed.
Κατά τον έλεγχο που διενήργησαν οι υπηρεσίες της ΝΑΗ, βρέθηκε επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα κατεψυγμένων στην αγορά του Ηρακλείου, να διατηρεί επίσης ένα παράνομο ψυκτικό θάλαμο στο υπόγειο του σπιτιού του. Είχε μέσα εφτά περίπου τόνους είδη θαλασσινών, τα οποία βρισκόταν σε κατάσταση σήψης γιατί είχε περάσει πολύς καιρός από την ημερομηνία λήξης αυτών των κατεψυγμένων.
Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Ιουλίου:
1.Πραγματοποιήθηκαν 434 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια- ταβέρνες –σνακ-μπαρ, ζαχαροπλαστεία , αρτοποιεία, κλπ.)
2.Ελέχθησαν 98 κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
3.Ελέχθησαν 104 ανθυγιεινές εστίες.
4.Έχουν υποβληθεί στον εισαγγελέα πλημ/κων ηρακλείου 25 εκθέσεις υγειονομικών παραβάσεων.
5.Πραγματοποιούνται τακτικές δειγματοληψίες σε 53 σημεία του νομού μας για τον έλεγχο της ποιότητας της θάλασσας.
6.Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 10 επιβατικά –οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια από το Λιμάνι Ηρακλείου. (Αναλυτικά αποτελέσματα για τους ελέγχους αυτούς όντος των προσεχών ήμερων.)
7.Ολοκληρώνεται περίπου στα μέσα Αύγουστου ο έλεγχος των έξι εμφιαλωτηρίων νερού του νομού μας.
7/08/09

Στο τελικό στάδιο
Υπεγράφη η προέγκριση του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Γουβών από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Γ. Σιουφλιά, καθώς και το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκα, μετά από τη συνεργασία που είχε ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, με τη Δημοτική αρχή, το Δήμαρχο, κ. Γ. Νικολακάκη, και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Γ. Μεραμβελιωτάκη, για την προώθηση της διαδικασίας έγκρισης χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου. Ως εκ τούτου, η διαδικασία για την έγκριση του έργου ολοκληρώθηκε επιτυχώς και εκκρεμεί η τελική ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Γουβών, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης είχε προβεί στις σχετικές ενέργειες, προκειμένου να αποκτήσει ο Δήμος μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Συγκεκριμένα, έχει συντάξει πλήρη τεχνική μελέτη (κόστους 396.000 €) για τη «Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, διάθεση λυμάτων εντός του ορίου του παλαιού Δήμου Γουβών». 7/08/09

"Έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία..."

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι πάντα ξεχωριστό. Κάτι τέτοιες νύχτες, μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε μαγικές στιγμές. Και η πανσέληνος του Αυγούστου είναι πάντα άκρως μοναδική. Το φως του φεγγαριού θα φωτίσει τα αρχαία μνημεία. Για ακόμα μία χρονιά το κοινό θα μπορεί να απολαύσει το θέαμα, καθώς αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις για το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Πέμπτη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλους τους χώρους και η προσέλευση των επισκεπτών θα επιτρέπεται από τις 7 το απόγευμα ως τη 1:30 τα μεσάνυχτα. Σε κάποιους χώρους, ωστόσο, οι πύλες θα κλείσουν στις 3 τα ξημερώματα. 6/08/09



Νέα ηγεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Την αποστρατεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημητρίου Γράψα, αποφάσισε ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε πως απονέμεται στον κ. Γράψα ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ αποστρατεύεται και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Βούλγαρης. Ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε πως νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ επελέγη ο έως σήμερα αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, που προάγεται στο βαθμό του πτεράρχου. Νέος αρχηγός ΓΕΣ επελέγη ο έως σήμερα γενικός επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος. Αρχηγός ΓΕΑ επελέγη ο έως σήμερα αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και διοικητής του CAOC-7 αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας. Το ΚΥΣΕΑ τοποθέτησε ως νέο αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και διοικητή του CAOC-7 τον έως σήμερα διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης αντιπτέραρχοΙωάννη Πατσαντάρα.
6/08/09

Απόσταξη κρίσης
Τη διενέργεια απόσταξης κρίσης κρασιών περυσινής εσοδείας, με διαφάνεια και χωρίς διακριτικές μεταχειρίσεις, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η αγορά από τα υψηλά αδιάθετα αποθέματα, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη η Ένωση Οινοποιών Ελλάδας.Η Ένωση, που αντιπροσωπεύει τα ιδιωτικά οινοποιεία της χώρας, τα οποία απορροφούν το 75% περίπου της οινικής παραγωγής, επισημαίνει στην επιστολή της ότι, η λειτουργία των οινοποιητικών επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σταφυλική παραγωγή και τους αμπελοκαλλιεργητές και για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις του κλάδου στηρίζουν το αίτημα των αμπελουργών, που κατέχονται από αίσθημα ανασφάλειας όσον αφορά στην απορρόφηση της φετινής παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών.Όμως, προστίθεται στην επιστολή, τα μέτρα που θα ληφθούν για την απόσταξη κρίσης πρέπει να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και αποφυγή οποιασδήποτε διακριτικής μεταχείρισης μεταξύ των οινοποιητικών μονάδων.Οι αποστάξεις κατά την Ένωση Οινοποιών Ελλάδας θα πρέπει να γίνουν στους Νομούς Κορινθίας, Αχαΐας και Ηρακλείου με ορθολογική κατανομή στα οινοποιεία των Νομών αυτών, ανεξάρτητα εάν είναι συνεταιριστικά ή ιδιωτικά.Με δεδομένο ότι το πρόβλημα έγκειται στην ποικιλία Ροδίτη, θα πρέπει κατά την Ένωση τα μέτρα της απόσταξης να επεκταθούν στα οινοποιεία όλης της Πελοποννήσου, αλλά και σε εκείνα που αποδεδειγμένα αγόρασαν και οινοποίησαν σταφύλια της ποικιλίας αυτής από το Νομό Αχαΐας.
6/08/09


Πάμε για κυνήγι
Συνεχίζεται η απαγόρευση του κυνηγιού στις καμένες περιοχές, ενώ παραμένει ίδια με πέρσι η χρονική περίοδος (20 Αυγούστου 2009 - 28 Φεβρουαρίου 2010) και καθορίζονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις του κυνηγιού με χρονικούς περιορισμούς και με αριθμό θηραμάτων, όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπέγραψε για τη νέα κυνηγετική περίοδο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης.
6/08/09


Στα φαρμακεία
Ξανά στα φαρμακεία τα αντιιϊκά φάρμακα Επιστρέφουν στα ράφια των φαρμακείων τα αντιιϊκά φάρμακα εντός των επόμενων ημερών, καθώς το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφάσισε την ελεγχόμενη απελευθέρωση των φαρμάκων αυτών για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη του Εθνικού και Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση του Ιού της Νέας Γρίπης, όπου τα μέλη του Συμβουλίου εισηγήθηκαν ομόφωνα στον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο - ο οποίος και έκανε δεκτή την εισήγηση - την επιστροφή των αντιιϊκών φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων.6/08/09

Σοβαρή η κατάστασή τους
Στην Εντατική Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο απο τους μικρούς προσκόπους, -ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι- που τραυματίστηκαν μαζί με εννέα άλλους προσκόπους και δύο συνοδούς, στον Κουτσουρά του Δήμου Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας όταν ενώ περίμεναν στη στάση για να πάρουν το λεωφορείο έπεσε πάνω τους ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο. Βελτιωμένη είναι η εικόνα του τρίτου παιδιού, ενός αγοριού 11 χρόνων, το οποίο βγήκε σήμερα απο τη Μονάδα Παίδων και έχει μεταφερθεί στην παιδοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου. Επίσης, βελτιωμένη εμφανίζεται και η κατάσταση της υγείας του 15χρονου κοριτσιού που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ενώ καλύτερα στην υγεία τους είναι και τα υπόλοιπα παιδιά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου. Τους τραυματισμένους προσκόπους επισκέφθηκε στα τρία νοσοκομεία ο νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους. Εξάλλου, στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 20χρονος οδηγός, αλβανικής υπηκοότητας, ο οποίος είχε χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε πάνω στα παιδιά. Ο 20χρονος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για να διαπιστωθεί αν οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης, αλλά και μέχρι να συμπληρωθεί η σχετική δικογραφία.
6/08/09

Οπτικές Ίνες
Το σχέδιο νόμου για την "Οπτική Ινα στο Σπίτι", το οποίο τίθεται σε Δημόσια Διαβούλευση, παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Οπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης το Σχέδιο Νόμου για την οπτική ίνα στο σπίτι (Fiber to the Home), αποτελεί το βασικό εργαλείο που θα οδηγήσει την Ελλάδα από τη θέση του ουραγού στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας και είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναπτύσσει ένατέτοιο δίκτυο στο σύνολο της επικράτειας. Ο επενδυτικός προϋπολογισμός του έργου καταρχήν αγγίζει τα 2,1 δισεκ. ευρώ. Ο στόχος είναι το έργο να προχωρήσει με το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα 700 εκατομμύρια θα είναι η εθνική συμμετοχή, 100 εκατομμύρια ανά έτος με βάση την εξέλιξη των υποδομών 1,4 δισ. θα προσελκύσουμε από ιδιώτες επενδυτές, είτε μέσα από τη χώρα μας είτε έξω από τη χώρα μας. Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, οδηγεί σ’ ένα ψηφιακό άλμα. Συνιστά κρίσιμη υποδομή για τα επόμενα 30 χρόνια, γεφυρώνει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, διασφαλίζει την ισότητα ευκαιριών σε όλους τους Έλληνες, αποκτά την ίδια αξία ακριβώς που είχε ο εξηλεκτρισμός τον 20ο αιώνα. Δύο εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 54 πόλεις της Ελλάδος, σε συνολικά 186 Δήμους της χώρας, συνδέονται με καλώδιο οπτικής ίνας δημιουργώντας νέες ψηφιακές λεωφόρους της πληροφορίας.Αυξάνεται θεαματικά η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, μειώνεται το κόστος, βελτιώνεται η ποιότητα και η αξιοπιστία σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές. Θα δημιουργηθούν μέχρι και 3 εταιρίες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα συγκροτηθούν για να αναλάβουν η κάθε μια ένα από τα 3 κομμάτια του έργου και βεβαίως η διάρκεια σύμπραξης θα είναι 30 ετών. Αναλογικά το κράτος ουσιαστικά καταβάλλει χρηματοδοτική συμβολή ύψους 350 ευρώ ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση για τη διάθεση της οπτικής ίνας. Και κάθε πάροχος δικτυακών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα για τη χρήση της ίνας στον «ΕΦΟΔΙΑ», δηλαδή στο φορέα διαχείρισης.

6/08/08

Παιχνιδοψαρέματα στο Ζαρό
Με θεατρικές παραστάσεις, αγώνες ερασιτεχνικής αλιείας, παιχνιδοψαρέματα, καντάδα, πολύ μουσική και χορό και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, πραγματοποιούνται στο Ζαρό οι καθιερωμένες «Μέρες Νερού», οι οποίες ξεκίνησαν το Σάββατο 2 Αυγούστου.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Πέμπτη 6 Αυγούστου με κρητική μουσική στο Πνευματικό Κέντρο Ζαρού, ενώ την Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 19:00 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί από το Λαογραφικό Μουσείο Ζαρού, ομιλία με θέμα «Νερό- Υγεία- Περιβάλλον» με ομιλητή τον κ. Αντώνη Καφάτο. Την ίδια μέρα στις 10 το βράδυ ξεκινά και το Lake Party στη Λίμνη Ζαρού από τον Πολ. Σύλλογο του χωριού.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με πολύ μουσική το Σάββατο 8 Αυγούστου στη Λαϊκή Βραδιά που διοργανώνει ο Αθλητικός Όμιλος Ζαρού στο Γήπεδο, ενώ την Κυριακή 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν στη Λίμνη οι Αγώνες Ερασιτεχνικής Αλιείας και τα Παιχνιδοψαρέματα.
Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν από 15.00—20.00, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα υπερπληθυσμού καθώς είναι γνωστό ότι απαγορεύεται το ψάρεμα στα όρια της λίμνης.
Οι αγώνες είναι υπό την εποπτεία της Δ/νσης Αλιείας Ν. Ηρακλείου και του Δήμου Ζαρού, ενώ ο αριθμός των ψαριών που θα αλιευθεί είναι ελεγχόμενος γι’ αυτό και η Επιτροπή διοργάνωσης έχει το δικαίωμα να σταματήσει τον αγώνα μόλις επιτευχθεί ο απαιτούμενος αριθμός αραίωσης. Τα ψάρια που θα αλιευθούν είναι κυπρίνοι .
Την ίδια μέρα στις 9 το βράδυ θα ξεκινήσει η κρητική καντάδα στα σοκάκια του Ζαρού.
Σκυτάλη παίρνει την Τετάρτη 12 Αυγούστου ομιλία με θέμα «Οικολογική χρησιμότητα των αρπακτικών πουλιών στη Γεωργία και Κτηνοτροφία και δυνατότητα ανάπτυξης οικολογικού τουρισμού» με ομιλητή τον κ. Δημήτρη Ψαρά.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολ. Σύλλογος Ζαρού και το Πνευματικό Κέντρο.
Τιμητική βραδιά για το συγγραφέα ποιητή Γεώργιο Σταματάκη ή Λεαντογιώργη, διοργανώνει την Παρασκευή 14 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαρού στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ το Σάββατο 15 Αυγούστου στις 10 το βράδυ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαρού στην Πλατεία του Κάτω Ζαρού κρητικό γλέντι με ντόπιους καλλιτέχνες.

Ψάρεμα
Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου το ψάρεμα στη Λίμνη του Βοτόμου θα διεξαχθεί από ξηράς, χωρίς πλωτά μέσα και με καλάμι ψαρέματος και δολώματα που θα χορηγηθούν από την επιτροπή αγώνα, έναντι ειδικού τέλους συμμετοχής.
Ορίζεται ως ανώτερο όριο εξαλίευσης, για το σύνολο των συμμετοχών, τα 300 άτομα κυπρινιδών των ειδών Ctenopharyncodon idella και Hypophthalmichthys molitrix.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και Αλιείας στο τηλέφωνο 2810 284347.
5/08/09

Συνέδριο Κρητών Σπουδαστών
Το 15ο Συνέδριο Κρητών Σπουδαστών με θέμα «Ορεινή Κρήτη: Ανάπτυξη- Εκσυγχρονισμός- Ανάδειξη» που πραγματοποιεί η Φοιτητική Ένωση Κρητών με συνδιοργανωτές τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου ξεκινάει στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί συγκεκριμένα αύριο Πέμπτη 6 Αυγούστου και ώρα 7:30μ.μ. στο προαύλιο του Λάσινθος στον Άγιο Γιώργη του Οροπεδίου Λασιθίου. Το Συνέδριο θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου 2009, και πλαισιώνεται με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με το πρόγραμμα του Συνεδρίου και των παράλληλων εκδηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου στην κατηγορία Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.nah.gr/ , καθώς και αυτή της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών στη διεύθυνση http://www.fek.org.gr/ .
5/08/09

Στη Βουλγαρία
Στη Βουλγαρία
Στην έκθεση «INTERNATIONAL TECHNICAL FAIR – AUTUMN FAIR», που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 3 Οκτωβρίου 2009, πρόκειται συμμετάσχει το Επιμελητήριο Ηρακλείου - μέλος του Enterprise Europe Network - συνεχίζοντας την προσπάθεια εξωστρέφειας των μελών του και διεύρυνσης της εξαγωγικής τους δραστηριότητας στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Η έκθεση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επενδυτών και επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο και περιλαμβάνει τους τομείς διαχείρισης νερού και τεχνολογίας, μεταφορών, τεχνολογικών, μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εξοπλισμών και τεχνολογιών, δομικών μηχανημάτων, οικολογίας, καθώς και σαλόνι αυτοκινήτου.
Όσοι επιχειρηματίες ανήκουν στους παραπάνω κλάδους μπορούν να αποστείλουν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου έντυπο υλικό με πληροφορίες για την επιχείρηση τους στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να φιλοξενηθεί στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.
Η παραλαβή του υλικού θα γίνει από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου 2009. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης και Στήριξης των Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, υπεύθυνη κ. Μαρία Πετράκη, τηλ.2810 247033 – email:petraki@ebeh.gr.
5/08/09




Βραδιά Τέχνης και Οίνου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Βραδιά Τέχνης και Οίνου που διοργάνωσαν στο Δημοτικό χώρο στην είσοδο του Δημοτικού Διαμερίσματος Βενεράτου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και ο Δήμος Παλιανής στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής.
Στη εκδήλωση, οι καλλιτέχνες παρουσίασαν τα έργα τα οποία φιλοτέχνησαν στην πέτρα εμπνευσμένοι από το θέμα του Συμποσίου «Οίνος: Μύθος και πραγματικότητα, ενώ οι οινοποιοί της περιοχής προσέφεραν το κρασί τους. Παράλληλα, στους παρευρισκομένους προσφέρθηκαν και τοπικά εδέσματα.
Το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, αποτελεί ένα πολιτιστικό θεσμό για το Νομό Ηρακλείου, και πραγματοποιήθηκε φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Προσέφερε στους πολίτες μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την καλλιτεχνική δημιουργία γλυπτών καθώς και να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Παράλληλα, τα παιδιά της περιοχής είχαν και αυτά την ευκαιρία να μάθουν για τη γλυπτική και την τέχνη αλλά και να λαξεύσουν την πέτρα, μέσα από εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν.
Όλες οι περασμένες διοργανώσεις καθώς και η φετινή έχουν εμπλουτίσει το Δήμο Παλιανής με μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών που κοσμούν την αίθουσα τέχνης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. Επίσης στην είσοδο του Δημοτικού Διαμερίσματος Βενεράτου λειτουργεί και έκθεση με τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν πέρυσι κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής.
5/08/09
Γεωτεχνικά για νέα κτήρια
Σύμβαση για την εκτέλεση γεωτεχνικών ερευνών που αφορούν στη κατασκευή κυρίως σχολικών μονάδων, υπέγραψε η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη.
Συγκεκριμένα, οι γεωτεχνικές έρευνες θα προσδιορίσουν τα εδαφικά χαρακτηριστικά ώστε να εκπονηθούν στη συνέχεια μελέτες για την κατασκευή των εξής κτιριακών έργων:
52ο Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο, (περιοχή Εσταυρωμένου Ηρακλείου)
Δημοτικό σχολείο Ασημίου
13ο Νηπιαγωγείο (Στη Λ. Κνωσσού, Ηράκλειο)
Κτήριο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου στις Μοίρες
Δημοτικό σχολείο Βοριζίων
Δημοτικό σχολείο Χρυσοπηγής
Η κ. Σχοιναράκη σε δηλώσεις της ανέφερε: «Ολοκληρώνουμε τις μελέτες και τη διαδικασία για τις σχολικές μονάδες που θέλουμε να εντάξουμε στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο αναφοράς. Οι γεωλογικές μελέτες που ολοκληρώθηκαν και επικυρώθηκαν σφραγίζουν το φάκελο των έργων που θα καταθέσουμε για το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης σε σχέση με τις σχολικές μονάδες που θέλουμε να υλοποιηθούν μέσα από αυτό».
5/08/09

ΣΝΟ για την πανδημία
Σύσκεψη είχε η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη με υπηρεσιακούς παράγοντες από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και την αρμόδια Αντινομάρχη για θέματα δημόσιας υγείας κ. Ελένη Καγουδάκη προκειμένου να δώσει τις τελικές οδηγίες για το τοπικό επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση πανδημίας.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και χρηματοδότησης των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, ώστε να διαθέτουν επαρκή υλικοτεχνική υποδομή για να ολοκληρώσουν το έργο τους αποτελεσματικά. Επίσης, η κ. Σχοιναράκη πρότεινε τη δημιουργία Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου για την πανδημία που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθεί η σύνθεση του με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.
Παράλληλα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, με εντολή της κ. Σχοιναράκη, προχωρά στην δημιουργία σχετικού ενημερωτικού υλικού καθώς και ειδικού κέντρου ενημέρωσης των πολιτών στη είσοδο του Νομαρχιακού Μεγάρου Ηρακλείου. Επίσης, θα λειτουργήσει και σχετική τηλεφωνική γραμμή με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν για κάθε πληροφορία και ενημέρωση για τα σημεία στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται, καθώς και για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τη νέα γρίπη.
5/08/09




Οχτώ μήνες θητεία
Τί απαντά το στον βουλευτή Ηρακλείου Μ.Στρατάκη.Στους 8 μήνες μειώνεται η στρατιωτική θητεία των τέκνων πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, σύμφωνα με απάντηση του Υπ.Εθνικής Άμυνας σε ερωτήσεις βουλευτών.Σύμφωνα με την Απάντηση , σχετικά με την αναλογικά μειωμένη στρατιωτική θητεία σε τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, "οι υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας (οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί από τέσσερα ζώντα αδέλφια και ο μόνος ή μεγαλύτερος αδελφός από τρία ζώντα αδέλφια),απολύονται οριστικά μετά τη συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης οχτώ μηνών κατατάχθηκαν από 1 Ιανουαρίου 2009 ή θα καταταχθούν μεταγενέστερα".
5/08/09


Στηρίζει ο Μίκης
Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, στηρίζει την πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης για τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων.
Ο Κρητικός μουσικοσυνθέτης, ο άνθρωπος που σφράγισε με τη μουσική και τα τραγούδια του τους αγώνες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, βρίσκεται ξανά κοντά στους απλούς πολίτες για να συνδράμει στις προσπάθειες τους, αυτή τη φορά για ένα σημαντικό θέμα προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας: Τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης.
Ο Μίκης Θεοδωράκης ενημερώθηκε από τους πολιτιστικούς συλλόγους για την προσπάθεια τους και αμέσως εξέφρασε τη συμπαράσταση του. «Στηρίζω, είπε, με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων για τη διάσωση των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης».
Σε λίγες μέρες μάλιστα ο αγαπημένος σε όλους Μίκης Θεοδωράκης θα απευθυνθεί στον κόσμο και με αναλυτικό μήνυμα του.
Υπενθυμίζεται ότι 47 (μέχρι τώρα) πολιτιστικοί σύλλογοι, έχοντας την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης ανέπτυξαν πρωτοβουλία για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων του νησιού, τα οποία πολλές φορές γίνονται «θύματα» ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως δημόσια και ιδιωτικά έργα, καταλήγοντας δυστυχώς σαν…καυσόξυλα σε τζάκια και σε σόμπες.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι στοχεύουν σε ένα χρόνο από σήμερα να έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των εκατοντάδων αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης και να έχουν ολοκληρώσει καλλιτεχνικού χαρακτήρα ντοκιμαντέρ με το ίδιο αντικείμενο.
5/08/09

Συνεχίζουν
Συνεχίζεται η προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου «Απόλλων» για τη διάσωση και ανάδειξη την αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού ηλικίας εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων ετών που βρίσκονται διάσπαρτα στην ύπαιθρο.
H πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια στηρίζεται επιστημονικά από το ΤΕΙ Κρήτης, ενώ συμμετέχουν δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι πολλοί εκ των οποίων εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση στην Κάνδανο και άλλοι έστειλαν χαιρετισμό. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Βαγγέλης Καπετανάκης, καθώς επίσης το επιστημονικό επιτελείο της Σχολής Τεχνολογίας – Γεωπονίας και ο σκηνοθέτης Μανώλης Τσελεντάκης ο οποίος θα δημιουργήσει καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ με το οποίο θα παρουσιάζονται τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η επόμενη συνάντηση σε επίπεδο Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στο νομό Λασιθίου μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ προγραμματίζεται ακόμα μία συνάντηση σε επίπεδο νομού Ηρακλείου στο Ζαρό, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων ενέκριναν κείμενο το οποίο θα καταθέσουν στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης από την οποία θα ζητήσουν να συμπαρασταθεί στο έργο διάσωσης των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού. Ήδη τις ευλογίες του στους πολιτιστικούς συλλόγους έχει δώσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.
4/08/09

Θέατρο στον Κόφινα
Σε μια προσπάθεια πολιτιστικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής και με μόνα τους όπλα τη διάθεση, το μεράκι και τη συλλογικότητα, η θεατρική ομάδα Δήμου Κόφινα σε συνεργασία με τα παιδιά Γυμνασίου Λυκείου Ασημίου, παρουσιάζει την πρώτη της δουλειά τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Όταν ο Παππούς Αριστοφάνης έχει κέφια..» της Νίκης Βαρδάκη. Η θεατρική ομάδα έχει ήδη δώσει 4 παραστάσεις, και συνεχίζει αύριο Τετάρτη 5 Αυγούστου στο Ασήμι, Πέμπτη 6 Αυγούστου στο Φουρνοφάραγγο, Δευτέρα 10 Αυγούστου στο Διονύσι, Τρίτη 11 Αυγούστου στο Καστέλι, Τετάρτη 12 Αυγούστου στο Αποίνι, την Πέμπτη 13 Αυγούστου στις Λούρες, την Παρασκευή 14 Αυγούστου στις Στάβιες. Επίσης την Πέμπτη 20 Αυγούστου το Θέατρο Vivi ανεβάζει στο Σοκαρά «Πέρσες του Αισχύλου» μια χορηγία της ΝΑΗ, ενώ την Παρασκευή 21 Αυγούστου στους Στόλους η θεατρική ομάδα Πύργου ανεβάζει Γρηγόρη Ξενόπουλο και τη θεατρική παράσταση, «Δεν είμαι εγώ», επίσης χορηγία της ΝΑΗ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στόλων
4/08/09



Κατασκήνωση
Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Ηρακλείου, φιλοξενεί ο Δήμος Τυμπακίου στην περιοχή «Αφραθιά», από 1η έως 11 Αυγούστου 2009, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη θερινή τους κατασκήνωση, στην οποία συμμετέχουν 30 Λυκόπουλα, 25 Πρόσκοποι και 6 Ανιχνευτές, που συνοδεύονται από 15 ενήλικες εθελοντές βαθμοφόρους και γονείς.
Ο Δήμαρχος Τυμπακίου κ. Αντώνης Χαραλαμπάκης, με αφορμή την φιλοξενία των προσκόπων στον «Αφραθιά», δήλωσε ότι μέσω του προσκοπισμού αναπτύσσεται η αυτογνωσία του ατόμου, η ανάγκη για εξερεύνηση, για ανακάλυψη, για μάθηση.
Επίσης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει τέτοιες δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.
4/08/09


Εκδηλώσεις στο Ίνι
Η Λαϊκή παράδοση ,η τέχνη, η ψυχαγωγία, η οικολογία, ο αθλητισμός και άλλα πολλά θα περιλαμβάνονται στη θεματολογία των δεκαπενθήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ινίου Μοναστηρακίου «ΙΝΑΤΟΣ».
Οι εκδηλώσεις που ήδη ξεκίνησαν συνεχίζονται στις 8 Αυγούστου στο παλιό φράγμα Ινίου στην τοποθεσία κερά Ινίου και ώρα 21:00 όπου θα παρουσιαστεί Κινηματογραφική Βραδιά με το Γιάννη Σμαραγδή. Στις 09/08 στο Πολύκεντρο Ινίου 10:00-13:00,17:00-21:00 θα λειτουργήσει εικαστικό Εργαστήρι- Παιδικές δημιουργίες με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.
Στις 12/08 στην Κερά Ινίου στις 21:00 θα δοθεί η Θεατρική παράσταση «Ο φιλόσοφος Ξάνθος και ο φίλος του Αίσωπος» Με το θέατρο «ΚΕΚΡΩΠΙΑ» του Φαίδωνα Γεωργίτση
Στις 14/08 στην Κερά Ινίου θα γίνει8 η Χοχλιδοβραδιά με παραδοσιακή μουσική με το συγκρότημα του Γιώργου Μανωλάκη. Θα προσφερθούν ζυμωτό ψωμί και άφθονα εδέσματα με πρώτη ύλη τον χοχλιό από τις νοικοκυρές των χωριών μας.
Στις 23/08 στην Κερά Ινίου στις 5 το απόγευμα θα διεξαχθεί ο 1ος Αρκάδειος φυσιολατρικός αγώνας δρόμου και πεζοπορίας ανδρών, γυναικών, βετεράνων και μαθητών. Η έναρξη και ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Αρκαδείας. Στις 30/08 στο Πολυκεντρο Ινίου στις 20:00 θα γίνει ομιλία για την «Ορθολογική εφαρμογή καλλιεργητικών τεχνικών στον ελαιώνα, καθώς και για τις εναλλακτικές καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων. Με τον διακεκριμένο επιστήμονα. Δρ.Σπύρο Λιονάκη.
4/08/09




Σοβαρό τροχαίο στην Ιεράπετρα
ΙΧ αυτοκίνητο συγκρουστηκε με μοτοσικλέτα και έπεσε πάνω σε στάση όπου περίμεναν παιδιά της προσκοπικής ομάδας της Ιεράπετρας. Το σοβαρότατο τροχαίο συνέβει πριν απο μία ώρα περίπου στην περιοχή Κουτσουράς, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 11 παιδιά από 10-16 ετών και οι δύο συνοδοί τους, διακομίστηκαν τόσο στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου σήμανε συναγερμός, ενώ τραυματισμένος φέρεται να είναι και ο οδηγός της Μοτοσικλέτας.
Στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας έσπευσε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας όπου αναμένεται και ο ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης. Το σοβαρό τροχαίο έχει αναστατώσει την κοινωνία της Ιεράπετρας.
3/08/09




Συμπόσιο Γλυπτικής
Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που διοργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και ο Δήμος Παλιανής. Το Συμπόσιο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που πραγματοποιείται για τέσσερα συνεχή έτη.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται στο δημοτικό χώρο που βρίσκεται στην είσοδο του δημοτικού διαμερίσματος του Βενεράτου και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 5 Αυγούστου. Στο ίδιο χώρο συνεχίζει να λειτουργεί παράλληλα και έκθεση με γλυπτά από το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε την περυσινή χρονιά, με πολλούς πολίτες από τη γύρω περιοχή, το Ηράκλειο, καθώς και τουρίστες να την επισκέπτονται μέχρι στιγμής.
Φέτος, στο Συμπόσιο συμμετέχουν 6 καλλιτέχνες: από την Ελλάδα η Χρύσα Βαθιανάκη, η Στέλλα Μπολωνάκη και ο Μανώλης Χαρκούτσης, από τη Βουλγαρία ο Ventseslav Iotoff, από τη Ρουμανία ο Gabriel Valentin Grama και από την Καραϊβική η Geeta Roopnarine, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις, και να παρακολουθήσουν τους μεταξύ τους διαφορετικούς τρόπους δημιουργίας και παραγωγής της Τέχνης.
Οι καλλιτέχνες σμιλεύουν τα έργα τους πάνω στην πέτρα, βασικό συστατικό στοιχείο της περιοχής, αντλώντας έμπνευση και ιδέες από το θέμα του Συμποσίου «Οίνος: Μύθος και πραγματικότητα» που και φέτος είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κρασί που παράγει ο τόπος, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία κατασκευής των δημιουργιών τους.
Επίσης, δύο από τους καλλιτέχνες πραγματοποιούν και εργαστήρια, ένα με μαθήματα πηλού και ένα σύγχρονης τέχνης, στα οποία συμμετέχουν παιδιά της περιοχής.
Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν στο κοινό τα έργα που φιλοτέχνησαν σε ειδική βραδιά Τέχνης και Οίνου τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009 στις 8:30μ.μ., όπου οι οινοποιοί της περιοχής θα προσφέρουν το κρασί τους.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
3/08/09




Διακοπές
Από τη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, ανακοινώνεται προς τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους οδηγούς, ότι καθορίζεται περίοδος διακοπών στη διενέργεια των πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών κατά το θέρος του 2009, το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 10 Αυγούστου έως Παρασκευή 21 Αυγούστου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών, στον κ. Μ. Περογιαννάκη στο τηλ. 2813 410552.
3/08/09



Μαύρα μαντάτα
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην αγορά του Ηρακλείου με πολλές επιχειρήσεις να έχουν ήδη οδηγηθεί σε λουκέτα, και χιλιάδες άλλες να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, καθώς και τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν έντονα πλέον τον κίνδυνο της ανεργίας, ή της ημιαπασχόλησης που σε καμία περίπτωση δεν αρκεί ώστε να τους εξασφαλίσει τα προς το ζειν.
Η παρατεινόμενη κρίση στην αγορά, η μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών, η αδιάλλακτη στάση των τραπεζών και η αναποτελεσματική πολιτική της Κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους, οδηγούν καθημερινά στο μαρασμό και το κλείσιμο τις μικρές ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις.
Κάτι που τονίστηκε και κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσαν
ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΕΒΕΝΗ, του Επιμελητηρίου και των τραπεζών. Τα στοιχεία που αναδείχτηκαν είναι ότι: η ασφυξία στην αγορά είναι πρωτοφανής και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, έχουν δημιουργήσει πλέον μια κατάσταση εκρηκτική.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες, αντί να προχωρήσουν σε μια αλλαγή στάσης απέναντι στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές, ενισχύοντας οικονομικά την αγορά, η οποία μαστίζεται από την έλλειψη ρευστότητας, εμμένουν στην ίδια σκληρή στάση εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη σχεδίου και πολιτικής ενίσχυσης της αγοράς από πλευράς Κυβέρνησης. Το θέμα έφεραν με ερωτήσεις τους στη Βουλή η βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου, Μ. Στρατάκης και Γ. Σκουλάς ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να τροποποιήσουν το σχέδιο οικονομικής στήριξης προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο οικογενειακός προϋπολογισμός, με ποια μέτρα θα μειώσουν το φορολογικό βάρος για τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, αν προτίθενται να υιοθετήσουν την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για λύσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και αν προτίθενται να αλλάξουν το καθεστώς του Τειρεσία.
3/08/09





Γ. Παπανδρέου: "Σε κρίση οδηγεί τη χώρα η ΝΔ"
«Η ΝΔ - είναι ξεκάθαρο - οδηγεί την οικονομία, και μαζί τη χώρα σε όλο και βαθύτερη κρίση», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωση του στην ιστοσελίδα του κόμματος για την πορεία της οικονομίας, εκτιμώντας ότι «αυτή η... κατάρρευση είναι προϊόν της πελατειακής και προεκλογικής σπατάλης, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, της έλλειψης οποιουδήποτε αναπτυξιακού και δίκαιου σχεδίου αναδιανομής»Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «το δίλημμα των εκλογών - «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται σήμερα πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αριθμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι είναι επείγουσα η αλλαγή πορείας.Είναι επείγον μία νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.Η ανασυγκρότηση της χώρας, επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει «με ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, το οποίο παρέχει ρευστότητα στην αγορά και αυξάνει τις δημόσιες επενδύσεις, αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, επενδύει στην παιδεία και την έρευνα, στην πράσινη ανάπτυξη, αίρει τα αντικίνητρα στην υγιή επιχειρηματικότητα. Με τη στήριξη της απασχόλησης - επιδότηση της εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη των ανέργων, εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας. Με ένα σχέδιο αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών καιμεσαίων στρωμάτων, με αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας των αγορών, ώστε να «σπάσουν» τα καρτέλ και οι εναρμονισμένες πρακτικές».
3/08/09

Δρόμος Γάζι - Καλέσα
Θετικά είναι τα νέα για την αναβάθμιση του δρόμου Γάζι - Καλέσσα, σύμφωνα και με τη γραπτή ενημέρωση που παρείχε ο Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Θ. Ξανθόπουλος, στο Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με προϋπολογισμό 400.000 €, ενώ για το 2009 έχει εγκριθεί πίστωση 100.000 €.
Ειδικότερα, απαντώντας σε αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από στενή συνεργασία με τους φορείς της πρώην Κοινότητας των Καλεσσών σχετικά με την ανάγκη συντήρησης και ουσιαστικής αναβάθμισης του επαρχιακού δρόμου Γάζι – Κελέσσα, o Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σημειώνει ότι «για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου η «Μελέτη Βελτίωσης δρόμου Γάζι – Άνω και Κάτω Καλέσσα» συνολικού προϋπολογισμού 400.000 € με εγκεκριμένη πίστωση για το 2009 100.000 €». Προσθέτει δε ότι «η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας έχει αρχίσει τη σύνταξη των απαραίτητων για την δημοπράτηση της μελέτης τευχών (Φάκελος του Έργου, Προκήρυξη, κλπ.), ενώ η σχετική δημοπρασία θα γίνει το φθινόπωρο του 2009», εκτιμώντας όμως ότι «το κόστος κατασκευής που θα προκύψει από την παραπάνω μελέτη θα είναι μεγαλύτερο από 450.000€ κυρίως λόγω των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων κατά μήκος της χάραξης».
Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ικανοποιημένος από τις θετικές αυτές εξελίξεις, καθώς με αναφορά του είχε επισημάνει το θέμα τονίζοντας ότι «οι οικισμοί Άνω και Κάτω Καλεσσών του Δημοτικού Διαμερίσματος των Καλεσσών του Δήμου Γαζίου συνδέονται μεταξύ τους, με τον εθνικό δρόμο, αλλά και με το Γάζι, με έναν απαρχαιωμένο και με τεράστια προβλήματα νομαρχιακό δρόμο», καθώς και ότι «από το συγκεκριμένο δρόμο διέρχεται καθημερινά μεγάλος αριθμός οχημάτων, πράγμα που οφείλεται στη μεγάλη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος δρόμος, μήκους 5 χιλιομέτρων, χρειάζεται άμεσα διαπλάτυνση και ανακατασκευή προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες του Δημοτικού Διαμερίσματος των Καλεσσών, κάτι που θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην ασφάλεια μετακίνησης των κατοίκων».
Τέλος, ο Βουλευτής, υποστηρίζοντας ένα αίτημα των τοπικών φορέων και ξεκίνησε, σημείωσε ότι «η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής καθιστά εξίσου σημαντική και την κίνηση της διαδικασίας για την ανάθεση και σύνταξη πολεοδομικής μελέτης για την περιοχή εντός ορίων της πρώην Κοινότητας των Καλεσσών, καθώς και την ανάθεση της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού που θα προβλέπει την επέκταση των ορίων της Κοινότητας».
3/08/09


Στο Διαδίκτυο
Με ένα κλικ…. θα μπορεί κανείς να βρεθεί στο Δήμο Νέας Αλικαρνασσού, στο Δήμο Παλιανής, στο Δήμ Τεμένους, στο Δήμο Σφακίων και στον ορεινό Δήμο του Ψηλορείτη το Δήμο Ζαρού, επισκεπτόμενος την νέα ιστοσελίδα τους στη διεύθυνση www.explore-crete . gr.
Οι πέντε δήμοι έχοντας στόχο να γίνουν ευρύτερα γνωστοί, να προσελκύσουν επισκέπτες μέσα από μια ενοποιημένη πλατφόρμα καινοτόμων υπηρεσιών καθώς και να αναπτύξουν ένα ευρύτερο δίκτυο πληροφοριών, προχώρησαν στη δημιουργία ενός δικτυακού κόμβου, μέσα από το πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» «Καινοτόμες Υπηρεσίες για την Ανάδειξη και Προώθηση του Πολιτιστικού - Τουριστικού Αποθέματος σε Περιφερειακούς Δήμους της Κρήτης».
2/08/09
Είδος προς εξαφάνιση
Ξεραίνεται σιγά σιγά το θυμάρι στ΄ Αστερούσια, εξ΄ αιτίας ενός εντόμου που το προσβάλει και το νεκρώνει, με αποτέλεσμα το φυτό να θρυμματίζεται πολύ εύκολα. Να σημειωθεί ότι φυσικός εχθρός του συγκεκριμένου εντόμου είναι οι πέρδικες, ωστόσο από αυτές μόνο ένας μικρός πληθυσμός έχει μείνει, αφού οι περισσότερες έχουν θανατωθεί από φυτοφάρμακα. Η οικολογική αλυσίδα κινδυνεύει να σπάσει με πολλαπλές συνέπειες για το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, καθώς επηρεάζει όχι μόνοτη μελισσοκομία αλλά και τη διατροφή των κτηνοτροφικών ζώων.Αυτό που απαιτείται είναι πλέον ο εμπλουτισμός της περιοχής με πέρδικες ώστε να επανέλθει οικοσύστημα σε φυσιολογικά επίπεδα και να μην απειληθεί η ισορροπία του.
2/08/09

Ανακοινώθηκαν
ΓΙΑ ΠΕ01 ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ, ΠΕ02 ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ, ΠΕ05 ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΠΕ07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕ34 ΙΤΑΛΙΚΗΣΧθες Παρασκευη 31/07/2009 ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ για τις παραπάνω κατηγορίες. Μπορείτε να δειτε τααποτελέσματα στο http://www.asep.gr/
1/08/09

Αλλαγές
Αλλαγές από το 2010 που αφορούν στην επιδότηση ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ, τη διανομή νέων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης σε γεωργούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ύψους 30 εκατ. ευρώ και το ποιοτικό πριμ στο αγελαδινό γάλα προβλέπει η ενδιάμεση μεταρρύθμιση του καθεστώτος των παρακρατημάτων για τους Έλληνες αγρότες, σύμφωνα με τις ελληνικές αποφάσεις στα πλαίσια του Ελέγχου Υγείας της ΚΑΠ, που έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης στην Ευρωπαία Επίτροπο.
1/08/09




Τελευταίες διακοπές
Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το μεσημέρι ,ενώ κολυμπούσε στην παραλία του Ρεθύμνου,ένας 70χρονος αλλοδαπός ο οποίος είχε έρθει για διακοπές στην Κρήτη.Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ναυαγωσώστης που υπήρχε στην περιοχή ο άτυχος ηλικιωμένος άφησε την τελευταία του πνοή στην παραλία. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον ηλικιωμένο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου εκεί μετά την νεκροψία-νεκροτομή θα γίνουν γνωστά τα ακριβή αίτια του θανάτου.
1/08/09






Παραλαβή σταφυλλιών
Αρχές Αυγούστου αρχίζουν παραλαβές σταφυλιών από την ΚΣΟΣ και την ΕΑΣ ΗρακλείουΣτις αρχές Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 7 του μήνα, έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο σύγχρονο συσκευαστήριο νωπών προϊόντων της ΚΣΟΣ, στη βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου, με παραλαβές επιτραπέζιων σταφυλιών. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και το συσκευαστήριο επιτραπέζιων σταφυλιών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.Οι γεωπόνοι της Ένωσης και της ΚΣΟΣ ελέγχουν το βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών και υπολογίζουν ότι μέχρι τις 7 του ερχόμενου μήνα μεγάλες ποσότητες θα είναι έτοιμες για συγκομιδή. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι ειδικοί εκτιμούν πως φέτος ο νομός Ηρακλείου περιμένει μεγάλη παραγωγή και πολύ καλές ποιότητες στα επιτραπέζια σταφύλια. Ενώ από τον πρόεδρο της ΚΣΟΣ και της ΈΑΣ Ηρακαλέιου, κ. Μανόλη Γαβαλά, εκφράζεται η αισιοδοξία του πως οι πωλήσεις θα πάνε πολύ καλά στις αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας, αφού ήδηεκδηλώνεται, μεγάλο ενδιαφέρον.Σχετικά με τις τιμές παραγωγού των επιτραπέζιων σταφυλιών που θα παραλαμβάνονται ο κ. Γαβαλάς είπε ότι θα ανακοινωθούν λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της συγκομιδής.Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο συσκευαστήριο της ΚΣΟΣ στη βιομηχανική, που θα λειτουργήσει φέτος και θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα, αποτελεί ότι πιο σύγχρονο στον τομέα του. Πρόκειται για επένδυση που χρηματοδοτήθηκε κατά 70% από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της ΚΣΟΣ είναι να εφοδιάζει μόνιμα την εσωτερική και την εξωτερική αγορά με ποιοτικά πιστοποιημένα νωπά φρούτα και λαχανικά.
1/08/09


Ευθύνες
Ευθύνες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την έγκριση και χρήση από τους αγρότες των Χανίων του επικίνδυνου φυτοφάρμακου επέρριψαν χθες ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουκιανάκης. Διαβεβαίωσαν ότι η επόμενη δακοκτονία θα γίνει με άλλο φυτοφάρμακο.Όπως επεσήμανε ο κ. Κουκιανάκης, μετά τις αντιδράσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ αρχικά προβλεπόταν να σταλούν 18 τόνοι Lebaycid στον Ν. Χανίων για να καλυφθούν δύο διαβροχές, τελικά έφτασαν μόνο 8 τόνοι φαρμάκου.Ο Νομάρχης Χανίων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί δεν υπήρξε επίσημη θέση της Νομαρχίας σχετικά με τους δολωματικούς ψεκασμούς και στα ελαιόδεντρα του νομού με το φάρμακο Lebaycid, τόνισε ότι "η απόφαση της Νομαρχίας να προχωρήσει σε ψεκασμούς με το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο υλοποιήθηκε μετά από έγκριση της επιστημονικής επιτροπής".
1/08/09